Dieta na ból żołądka, zgagę, nudności i biegunkę

Dolegliwości żołądkowe potrafią skutecznie uprzykrzyć życie. Pokrzyżują plany, zepsują urlop, utrudnią pracę.

W czasie, gdy cierpimy na problemy żołądkowe, najczęściej nie mamy ochotę nic jeść. Jednak nie można się głodzić. Powrót do formy nastąpi szybciej, jeśli dostarczymy organizmowi energii w postaci posiłków.

Te posiłki jednak muszą być odpowiedniej jakości. Przy każdej dolegliwości żołądkowej zalecana jest trochę inna dieta, choć każda opiera się na lekkostrawnych produktach. Co jeść, a czego unikać, gdy boli nas brzuch, mamy zgagę, nudności czy biegunkę? Jaką dietę wprowadzić by zminimalizować ryzyko niestrawności, zgagi czy biegunki?

 

Dieta na ból żołądka i niestrawność

Ból żołądka może mieć różne podłoże. Najczęściej występuje przy zatruciu pokarmowym, ale może te być wynikiem wrzodów czy cięższe choroby układu pokarmowego. Na niestrawność i bóle cierpią osoby żyjące w stresie i prowadzące niezdrowy tryb życia. Szczególnie niewłaściwa dieta może negatywnie odbić się na zdrowiu i wywołać dolegliwości bólowe żołądka oraz niestrawność. Jeśli cierpimy na ból żołądka przede wszystkim powinniśmy unikać pewnych produktów spożywczych. Znajdują się wśród nich kawa, alkohol, orzechy, rośliny strączkowe, tłuste jedzenie, jedzenie typu fast food, smażone potrawy, żółty i pleśniowy ser, mleko i nabiał. Należy uważać z przyprawami – lepiej odstawić ocet, paprykę, pieprz, chili, curry, ketchup, musztardę, ziele angielskie, gorczyce, kminek, liść laurowy. Jeśli mamy ochotę na jajko, zróbmy je na miękko, nie w postaci jajecznicy czy sadzonych jajek.

Co jeść przy problemach gastrycznych? Na pewno chude mięso, jak indyk, cielęcina czy kurczak, a także ryby, na przykład tuńczyka czy dorsza. Można spożywać owoce, ale bez skórki i pestek. Warto polubić delikatne zupy, zaprawiane żółtkiem jajka, nie śmietaną. Można zblanszować warzywa i doprawić je np. pietruszka czy koperkiem. Z przypraw dozwolona jest sól, rzeżucha i kwasek cytrynowy. Do picia można przygotować sobie napary ziołowe jak siemię lniane, herbatka z kopru włoskiego lub z mięty. Bardzo istotne jest też odpowiednie gotowanie dań. Najlepiej przyrządzać potrawy na parze lub gotować na wodzie. Można także dusić, smażyć bez tłuszczu lub piec na ruszcie albo w pergaminie w piekarniku. Absolutnie niewskazane jest smażenie na tłuszczu, zwłaszcza głębokim oraz pieczenie z użyciem tłuszczu.

Co robić gdy jest już za późno przeczytasz w poradniku: Mam wzdęcia – co robić?

Dieta na zgagę

Zgaga pojawia się przy nieprawidłowej diecie jako wynik przejedzenia się, palenia papierosów, przyjmowania niektórych leków na czczo. Jest to także objaw choroby refluksowej przełyku i osłabienia zwieracza przełyku.

Jak sobie radzić ze zgagą? Przede wszystkim trzeba zmienić nawyki żywieniowe: ograniczyć kaloryczne posiłki, nie objadać się, nie spożywać w nadmiarze tłuszczów. Dieta na zgagę powinna być lekkostrawna i zawierać takie produkty jak warzywa, np. marchew, ziemniaki, buraczki, ogórek; pszenne pieczywo, chude mięso z drobiu, jogurty i kefiry naturalne, dojrzałe owoce czy odłuszczone mleko.

Czego unikać? Alkoholu, kawy, napojów słodzonych i gazowanych, mocnej herbaty, ostrych przypraw, produktów kwaśnych jak pomidory i cytrusowe owoce, a także produktów, które długo się trawi. Należą do nich np. słodycze, konserwy, wędzone ryby, cebula, por, tłuste sosy i mięsa, orzeszki ziemne, czosnek, kakao, podroby czy wywary. Niewskazane jest spożywanie żywności zawierającej sporo błonnika.

Dieta na nudności

Nudności pojawiają się przy chorobach żołądkowych, zatruciach pokarmowych, w czasie ciąży, a także gorszego samopoczucia i w chorobie lokomocyjnej. Często towarzyszą im wymioty czy biegunka, mogą pojawić się bóle brzucha i niestrawność. Przy nudnościach, zdecydowanie nie należy spożywać alkoholu. Wskazane jest też ograniczenie spożywania posiłków, dopóki nudności nie ustąpią. Można pić wodę, a jeśli nudności nie są zbyt uciążliwe – także spożywać w małej ilości lekkostrawne potrawy. Powinny one być przygotowane bez przypraw, dużej ilości soli oraz cukru i tłuszczu.

Dieta na biegunkę

Biegunka to objaw zatrucia pokarmowego lub grypy żołądkowej. Zdarza się jednak, że dopada nas, gdy się mocno stresujemy albo w czasie długiej i uciążliwej antybiotykoterapii. Podczas biegunki łatwo odwodnienie, więc trzeba sporo pić. Najlepiej niegazowaną wodę mineralną lub elektrolity, aby uzupełnić niedobory minerałów wydalanych przy biegunce. Niewskazane jest sięganie po mleko czy soki jabłkowe lub pomarańczowe; trzeba też wystrzegać się słodkich rzeczy, w tym słodzonych napojów. Jeśli chodzi o to, co jeść, to odpowiedź jest prosta – nic. Biegunka charakteryzuje się tym, że szybko mija, więc dzień lub dwa bez pokarmów, a jedynie o wodzie nie powinien zaszkodzić. Jedzenie może nasilić objawy.

Przy wszystkich dolegliwościach żołądkowych oraz w profilaktyce takich chorób, wskazana jest lekkostrawna dieta opierająca się na chudym mięsie, oliwie z oliwek, pszennym pieczywie, jogurtach, warzywach, biszkoptach, ryżu, kaszy mannie i innych produktach, które nie są tłuste, ostre, nie zawierają dużo błonnika i szybko się trawią.

Sprawdź co pisze znana Blogerka: Jakie zioła na dolegliwości żołądkowe + przepis na penne z kurczakiem i szpinakiem w sosie serowym

Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!

Dodaj komentarz do galerii: Dieta na ból żołądka, zgagę, nudności i biegunkę

Czytaj także

Inne artykuły