Regionalna kuchnia włoska to nie tylko pizza! Zobacz, co jeszcze oferuje Italia!

Kuchnia włoska? Skojarzenie, które automatycznie przychodzi do głowy to pizza. Warszawa czy Rzym – w trattorii z tradycyjnymi daniami ze słonecznej Italii nie może zabraknąć tej potrawy. Niemniej jednak, to nie jedyny kultowy smakołyk, którego warto spróbować, żeby poznać typowo włoskie aromaty. Sprawdź, czego jeszcze warto skosztować.

Jakie są najważniejsze wyznaczniki kuchni włoskiej? Dania, które powstają w domach oraz klimatycznych trattoriach w Neapolu, Florencji czy Mediolanie, są przyrządzane w zgodzie z ideą slow food. Proste receptury łączą się z perfekcją wykonania i regionalnymi składnikami – koniecznie doskonałej jakości. Oto sekret feerii wyjątkowych aromatów, które roztaczają się na Twoim podniebieniu, gdy weźmiesz do ust pierwszy kęs potrawy made in Italy. I to właśnie ta „minimalistyczna finezja” sprawia, że kuchnię włoską pokochał cały świat. „Dolce vita” odnajdziesz nie tylko w pizzy. Oto dania, których nie może zabraknąć na liście „must try”.

Ragù Bolognese

Pierwszy na naszej liście jest klasyk, który jest popularny we włoskich restauracjach niczym pizza. W Warszawie, Nowym Jorku czy w Paryżu – z łatwością znajdziesz pastę z sosem bolońskim. Ale uwaga! W prawdziwej włoskiej trattorii, zwłaszcza na północy kraju, nigdy nie będzie on zaserwowany z makaronem spaghetti. Dla bolończyków takie połączenie to niemal herezja! Z czym zatem serwowane jest ragù Bolognese – to prawdziwe, które dusi się na wolnym ogniu przez wiele godzin, do momentu aż warzywa niemal stopią się z perfekcyjnie zmielonym mięsem wołowym oraz ziołami? Znajdziesz je jako nadzienie lasagne (koniecznie przekładanej prawdziwym beszamelem) lub canneloni. Sos boloński jest również serwowany z grubymi makaronami – np. penne, tagiatelle czy farfale, a danie jest obowiązkowo posypane grubą warstwą świeżo zmielonego parmezanu. Palce lizać!

Spaghetti – ale z czym?

Skoro spaghetti bolognese nie jest tradycyjnym włoskim daniem, w jakiej wersji serwuje się je w lokalach w słonecznej Italii? W przypadku tej potrawy również obowiązuje zasada „mniej znaczy lepiej”. Najsmaczniejsze i najbardziej klasyczne wersje spaghetti to:

  • aglio e olio – serwowane z delikatnie podsmażonym na oliwie czosnkiem i (a jakże!) parmezanem; w bogatszej wersji do tej kompozycji trafiają również drobno posiekane pepperoncino (piekielnie ostre papryczki) oraz natka pietruszki,
  • carbonara – uwaga! ta prawdziwa nie zawiera w sobie ani grama śmietany. Sos powstaje z roztrzepanych żółtek jaj zmieszanych z parmezanem – już po odstawieniu świeżo ugotowanego makaronu połączonego z podsmażoną na oliwie panchettą (której blisko do boczku).

Kremowy smak risotto

Choć to makaron rządzi w kuchni włoskiej, nie mniejszą rolę odgrywa ryż – w szczególności odmiana arborio: kleista i delikatna. To ona idealnie sprawdza się do przyrządzenia risotto. Przygotowanie dania, choć na pozór proste, wymaga finezji i uważności – nawet chwila nieuwagi może bowiem doprowadzić do przypalenia się ryżu. Dlatego kucharz nie może nawet na moment odejść od patelni – nieustanne mieszanie jest kluczowe.

Jak powstaje risotto? Ryż jest podprażany na patelni z odrobiną cebuli i dobrego, wytrawnego białego wina, a następnie podlewany aromatycznym bulionem (warzywnym, wołowym, drobiowym lub z owoców morza – w zależności od tego, jakie dodatki trafią do kompozycji), aż stanie się miękki i kremowy. Dopiero wówczas do „bazy” trafiają dodatki. Jakie? Kilka podsmażonych na oliwie krewetek, suszone pomidory, szparagi, karczochy, borowiki… wszystko zależy od fantazji kucharza. A sekretem kremowości i aromatyczności potrawy jest – ponownie – parmezan. To on, w dużych ilościach, staje się spoiwem dania. Palce lizać!

Carpaccio – nie tylko wołowe

Kuchnia włoska nie stroni od mięsa. I choć tradycyjna pizza w Warszawie czy Neapolu może być podana w wersji „wege” (ot, choćby klasyczna margherita – z pomidorami, mozzarellą i bazylią), mięsne i rybne dania są ważnym elementem menu w słonecznej Italii.

Co istotne, jest ono serwowane nie tylko smażone czy pieczone. Wyjątkowym smakołykiem jest carpaccio, a więc ultracienkie plasterki – polędwicy wołowej, polędwicy z tuńczyka, łososia czy z dziczyzny serwowane jako wyrafinowana przekąska. Perfekcyjnie schłodzone, a następnie precyzyjnie pokrojone mięso skrapia się odrobiną najlepszej włoskiej oliwy extra virgin, posypuje płatkami parmezanu i… gotowe. Do tego wystarczy kilka paluchów grissini, deska serów i lampka dobrego wina. Oto kwintesencja dolce vita!

Na słodko, czyli tiramisu

Gelato, czyli kremowe lody włoskie, zabaione, panna cotta… Świat włoskich deserów jest niezwykle bogaty. Ale króluje pośród nich jedno danie: tiramisu. Delikatne biszkopty skropione mocnym espresso zmieszanym z likierem amaretto, krem na bazie jajek, cukru i delikatnego mascarpone, aromatyczne kakao na wierzchu… każdy kęs rozpływa się w ustach, obezwładniając zmysły bogactwem tekstur i aromatów. To idealny dodatek nie tylko do kawy!

Kuchnia włoska niejedno ma imię. Aby poznać je wszystkie, nie obawiaj się eksperymentować i próbować nowych potraw. Poszerzanie kulinarnych horyzontów nigdy nie było przyjemniejsze!

Dodaj komentarz do galerii: Regionalna kuchnia włoska to nie tylko pizza! Zobacz, co jeszcze oferuje Italia!

Czytaj także

Inne artykuły