Sezon na grilla? 8 błędów, które popełniasz podczas pieczenia w plenerze

Grill z przyjaciółmi lub rodziną w letnią sobotę? Idealnie. Uwielbiamy niezobowiązujące grillowanie na świeżym powietrzu. Ach, ten zapach! Zawsze jest wtedy tak leniwie i błogo. My, Polacy jesteśmy wręcz mistrzami w tej dziedzinie. To właśnie na grillu przyrządzamy najczęściej obiady w lecie. Szkoda tylko, że pomimo wieloletniej praktyki popełniamy kardynalne błędy. Jakie?

1. Wrzucanie jedzenia na ruszt w nieodpowiednim momencie

Chcemy zjeść jak najszybciej, więc spieszymy się z wrzuceniem na ruszt warzyw i mięsa. Na ogół robimy to zdecydowanie za wcześnie - kiedy temperatura nie jest wystarczająco wysoka. To tak jakby chcieć upiec ciasto w piekarniku, w którym jest 50 stopni (zamiast 180). Cierpliwość popłaca - a jedzenie niedosmażonego jedzenia może skończyć się bardzo niemiłym zatruciem.

 

2. Smażenie pod zamkniętą pokrywą

Zamknięta pokrywa? Tylko w przypadku potraw niewymagających wysokiej temperatury (wolne smażenie). W każdym innym najbezpieczniej jest grillować pod pełną kontrolą.

 

 

 

 

 

 

fot. iStock

Dodaj komentarz do galerii: Sezon na grilla? 8 błędów, które popełniasz podczas pieczenia w plenerze

Czytaj także

Inne artykuły