Wyrzucasz pestkę od awokado? Zobacz, ile rzeczy możesz z niej przyrządzić!

Przez tyle czasu marnowałyśmy prawdziwy skarb!

Ulubione śniadanie instagramerek? Tosty z awokado. Zresztą awokado modne jest w kuchni pod każdą postacią. Pyszny owoc można bowiem wykorzystać na tysiąc przeróżnych sposobów. Kochamy go nie tylko za obłędne doznania smakowe, ale także za szereg dobroczynnych właściwości dla naszego zdrowia. Awokado bogate jest m.in. w kwas oleinowy (obniża cholesterol) i potas (reguluje ciśnienie krwi). Zielony owoc już na stałe zagościł w naszym jadłospisie. Spożywamy go niemalże na potęgę, ale za każdym razem marnujemy to, co w nim najcenniejsze - pestkę. Też ją zawsze wyrzucacie? Wielki, niewybaczalny błąd!

Ta niepozorna część owocu aż w 70 procentach składa się z  antyoksydantów, a te, jak wiadomo, zwalczają wolne rodniki.  Kiedy rodników jest w naszym organizmie za dużo, spada nam odporność, pojawiają się też pierwsze zmarszczki. Co jeszcze, oprócz wspomnianych przeciwulteniaczy, skrywa w sobie mała-wielka pestka z awokado?

Przede wszystkim błonnik, czyli ten związek, który daje nam uczucie sytości, a to, jak wiadomo, pomaga w utracie wagi. Pestka bogata jest też w inne minerały i pierwiastki, jak chociażby wapń, magnez i luteinę. Składniki te wzmacniają serce, regulują poziom cukru we krwi,  a także poprawiają wzrok. Przeprowadzono także badania nad wpływem pestek z awokado na... bóle menstruacyjne. Według naukowców są one genialnym i naturalnym środkiem na uśmierzenie tego typu dolegliwości.

 

 Ale to nie koniec dobrych wiadomości! Bo z pestki awokado można przyrządzić niejedną... potrawę!

 

 

 

 

 

fot. refinery29

Dodaj komentarz do galerii: Wyrzucasz pestkę od awokado? Zobacz, ile rzeczy możesz z niej przyrządzić!

Czytaj także

Inne artykuły