Dlaczego algi uznawane są za superfoods?

Oto 4 najważniejsze powody, dla których warto na stałe włączyć je do swojej diety!

Algi, inaczej glony lub wodorosty, to rośliny, które szturmem wdarły się do naszej kuchni. Przybyły do nas z dalekiej Azji (tam ludzie zajadają się nimi od tysiącleci) i najpierw akceptowaliśmy je wyłącznie w sushi. Nieco później doceniliśmy ich smak również w innych  potrawach  - zupie miso, chipsach, sałatkach. W wersji sproszkowanej, czyli spirulinie, stanowią dodatek do tak uwielbianych przez nas zielonych koktajli. A wy? Macie jakieś doświadczenie z algami? Wiele osób nie potrafi się przemóc - wygląd i konsystencja faktycznie pozostawiają wiele do życzenia, ale algi nie bez powodu zostały zaliczone do ścisłej czołówki superżywności. Dlaczego warto je jeść? Oto kilka powodów, które z pewnością do was przemówią.

 

1. Utrata wagi

Algi oczyszczają organizm z toksyn (swoją drogą to kolejny argument przemawiający na ich korzyść). W powietrzu i diecie jest mnóstwo metali ciężkich - rtęci, aluminium, ołowiu, kadmu czy arsenu. Algi wiążą je, dzięki czemu z naszego ciała odprowadzane są szkodliwe związki, a ono siłą rzeczy traci na wadze. Poza tym wodorosty podnoszą poziom tzw. dobrego cholesterolu (HDL).

 

 

 

 

 

fot. iStock

Dodaj komentarz do galerii: Dlaczego algi uznawane są za superfoods?

Czytaj także

Inne artykuły