Naukowcy z Harvardu ustalili, które warzywo jest najmniej zdrowe

Ups, jest bardzo popularne. Często pojawia się w waszym menu?

Ciężko byłoby znaleźć dietetyka, który nie zalecałby jedzenia warzyw. Mają w sobie pełno witamin i pierwiastków niezbędnych do tego, by w naszym organizmie zachodziły podstawowe procesy. Zdrowa skóra, lśniące włosy, mocne paznokcie są głównie ich zasługą. Najbogatsze, jeśli chodzi o wartości odżywcze, są warzywa zielone - jarmuż, szpinak. A skoro są warzywa najzdrowsze, to znaczy, że jest też takie, którego jedzenie przynosi tych korzyści najmniej. Naukowcy z Harvardu ogłosili właśnie, które cieszy się tą złą sławą.

To kukurydza. Kukurydza, jak i inne warzywa zawierające skrobię (ale te małe żółte `kuleczki` przede wszystkim), nie powinny gościć w naszym jadłospisie często, szczególnie jeśli staramy się zrzucić zbędne kilogramy. Jedzenie kukurydzy z pewnością nam w tym nie pomoże. Dlaczego?

Warzywa ze skrobią (także ziemniaki czy groch) powodują bowiem gwałtowny wzrost poziomu cukru - przez swój wysoki indeks glikemiczny.

 

I na koniec coś pozytywnego, czyli 4 warzywa, które najskuteczniej wspomagają chudnięcie!

 

 

 

 

 

fot. iStock

Dodaj komentarz do galerii: Naukowcy z Harvardu ustalili, które warzywo jest najmniej zdrowe

Czytaj także

Inne artykuły